Neodmysliteľnou súčasťou každej kuchyne a teda aj nehnuteľnosti je určite varná doska. V tomto článku sa zameriame na hlavné rozdiely medzi sklokeramickou a indukčnou varnou doskou. Pred kúpou je dobré vedieť aké majú výhody a nevýhody.
Hlavný rozdiel medzi indukčnou a sklokeramickou varnou doskou je spôsob, ako sa zohrieva obsah hrnca. Indukčná varná doska zohrieva hrniec indukciou - magnetizmom, sklokeramická varná doska funguje na princípe ohrevu dosky a následne presunu tepla na hrniec. Ako si vybrať záleží na tom, koľko a ako často varíte a samozrejme, či máte malé deti. Obe varné dosky sú v dnešnej modernej dobe dostupné s rôznymi inovatívnymi funkciami a technológiami, ktoré nám uľahčujú varenie a šetria nám tak čas. Najčastejšie prevedenie je v lesklej alebo matnej čiernej farbe, ale sú dostupné aj biele, pastelové či v hnedé.
INDUKČNÁ VARNÁ DOSKA
Indukčné varenie teda funguje na princípe ohrevu pomocou elektromagnetických vĺn, pričom sa ohrieva len a priamo dno hrnca, kde vzniká vírenie tepelných prúdov, indukčná doska sa teda nerozpáli. Tento systém varenia je rýchlejší a hlavne nedochádza takmer k žiadnym tepelným stratám, čo je úsporné pre vašu peňaženku. Z hľadiska bezpečnosti nehrozia až také popáleniny, najmä ak máte malé deti, a ani požiar, ak zabudnete na doske napríklad položenú utierku.
Pripravte sa ale na kúpu nových špeciálnych hrncov vhodných na indukciu (môžete otestovať aj vaše pôvodné pomocou magnetu, ak bude dno nádoby magnetické, je vhodné). POZOR : nie je vhodná pre osoby s kardiostimulátorom!
Výhody a nevýhody
Medzi hlavné výhody používania indukcie je úspora energie, rýchlejšie a jednoduchšie varenie, bezpečnosť (varná zóna ostáva chladnejšia a rýchlejšie vychladne), ľahká údržba, moderný dizajn a novšia technológia. Ako nevýhodu treba spomenúť vyššiu cenu, pri lacnejších verziách možná mierna hlučnosť a špeciálny riad (vaše staré hrnce vám nemusia fungovať).
SKLOKERAMICKÁ VARNÁ DOSKA
Varenie na sklokeramike je časovo náročnejšie, zohrievanie trvá dlhšie, najprv sa ohreje plocha a následne nádoba, čím vznikajú tepelné straty. Rovnako po varení dlhšie trvá kým varná zóna postupne ochladne, čo môže spôsobiť pripálenie už hotového jedla. Pri tejto doske určite doporučujeme používať tzv. detskú poistku.
Výhody a nevýhody
Pre mnohých bude asi najväčšia výhoda dostupná cena tejto varnej dosky. Zároveň je na ňu možné použiť akékoľvek hrnce. Dizajn je tiež pekný a oveľa modernejší ako klasické plynové sporáky. Nevýhody tejto dosky sú v porovnaní s indukciou vyššie náklady za elektriku, dlhší čas zohrievania a varu, horúca varná zóna po varení. Avšak najväčšou výhodou oproti klasickému vareniu na plyne je bezpečnosť (pri zabudnutí vypnutia nehrozí výbuch), čo je ideálne pre starších, zabudlivých ľudí a nemusíte mať v nehnuteľnosti zavedený plyn.
Indukčné alebo sklokeramické varné dosky dodajú každej kuchyni nový a moderný dizajn a vďaka inteligentným funkciám vám umožnia moderné, jednoduché, rýchlejšie a príjemné varenie v porovnaní so sporákmi na plyn. Ale ako lacnejšiu alternatívu stále môžete samozrejme použiť plynovú varnú dosku alebo klasický sporák. A nezabúdajte na to, že kuchyňa a zabudované spotrebiče výrazne zvyšujú cenu vašej predávanej nehnuteľnosti, preto aj menšia investícia vám pri predaji môže zarobiť dosť peňazí.